Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό και μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια. Στην αρχή ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μετά χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από πόσο βρασμένα θέλουμε τα μακαρόνια. (Ενας τρόπος για να δούμε αν έχουν βράσει είναι να πετάξουμε ένα μακαρόνι στα πλακάκια της κουζίνας. Αν κολλήσει τα μακαρόνια είναι έτοιμα). Μόλις βράσουν ρίχνουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα, τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε στο τρυπητό καλά ώστε να ξεπλυθεί εντελώς ο χυλός. Στην κατσαρόλα βάζουμε λάδι ή βούτυρο, την ξαναβάζουμε στη φωτιά και όταν κάψει καλά το ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια. Τα ανακατεύουμε και τα γυρνάμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να έρθουν όλα σε επαφή με το λάδι (ή βούτυρο) Αν χρησιμοποιούμε λάδι μπορούμε να βάλουμε ένα κομμάτι κεφαλοτύρι να τηγανισθεί μέχρι να κάψει το λάδι. Ας μην ξεχνάμε οτι αυτή είναι η βασική ετοιμασία τών μακαρονιών. Μετά από αυτήν τα μακαρόνια θα πρέπει να γαρνιριστούν (αν πρόκειται για μακαρόνια με κάτι) ή να αποτελέσουν το συνοδευτικό κάποιου άλλου κύριου παρασκευάσματος (κάτι με μακαρόνια). Επίσης προαπαιτείται αυτή η ετοιμασία πριν βάλουμε τα μακαρόνια στο πήλινο για να μπούν στο φούρνο αν πρόκειται να φτιάξουμε μια από τις πολλές μακαρονάδες φούρνου. Σαν πολύ πρόχειρο πιάτο μπορούμε να τα σερβίρουμε π.χ. με κέτσαπ ή τριμμένο κεφαλοτύρι ή φέτα..