Το φαγητό πήρε το όνομα από το σκεύος μέσα στο οποίο ψηνόταν. Οι άνθρωποι είχαν την υπομονή να γεμίζουν τη στάμνα, περνώντας ένα ένα τα κομματάκια του κρέατος και των υπόλοιπων υλικών μέσα από το στενό στόμιο της στάμνας, το οποίο σφράγιζαν με ζυμάρι και το φαγητό ψηνόταν μέσα σ' αυτή. Μπορείτε αντί της στάμνας, να ψήσετε το φαγητό μέσα σ' ένα βαθύ γκιουβέτσι με καπάκι, το οποίο θα κλείσετε και πάλι με ζυμάρι τριγύρω. Το κρέας που θα χρησιμοιήσετε, φροντίστε να το καθαρίσετε από το φανερό λίπος. Αν και παλιά έβαζαν όλα τα υλικά νωπά μέσα στη στάμνα, πιστεύω πως είναι καλύτερα να σωτάρετε πρώτα ελαφρά το κρέας στο βούτυρο, να ρίξετε τα κρεμμύδια και τα καρότα να τα μαράνετε και να τα σβήσετε με το κρασί, πριν τα βάλετε στο γκιουβέτσι με τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι, το φαγητό σας, όταν τελειώσει, θα έχει μια πηχτή ωραία σάλτσας, όση ακριβώς χρειάζεται, για να το σερβίρετε. Θα ψήσετε το φαγητό στους 150 βαθμούς, 4-5 ώρες. Συνοδέψτε το με χιλοπίτες.